Как се образуват мълниите?

мълния, мълниезащита

Мълниите! Тези впечатляващи светкавици в небето, продължават да предизвикват възхищение и страх. И има защо.  Те се образуват при строго определени условия и могат да имат разрушително действие за вашата собственост. В тази статия ще разгледаме какво кара мълниите да се появят и как можете да си осигурите ефективна мълниезащита.

Как се образуват мълниите?

Гръмотевичните бури се състоят от вода и топлина. Когато влажният въздух се нагрее от слънцето, той се издига. Като се издигне, въздухът се охлажда и атмосферното налягане пада. Влагата се охлажда, кондензира се и образува облаци.

Този процес е отговорен за образуването на всички облаци, но за да се получи мълния, трябва и още нещо.

При подходящите условия, и при наличието на достатъчно вода и топлина, първите  малки облаци започват да растат и стават по-големи, като нарастват постоянно.

Някои от водните капки стават прекалено големи и тежки, издигащият се въздух вече не може да ги издържа, и те падат под формата на дъжд.

Силни въздушни течения издигат по-малките капки по-нависоко и в студените горни части на облака, те се превръщат в малки ледени кристали.

На върха на облака, достигащ 19 км височина, те се разпръскват хоризонтално, оформайки типичната форма на гръмотевичния облак, приличаща на наковалня.

Към ледените частици се добавя още вода, те се уголемяват, превръщат се в зърна на градушка и започват да падат надолу през облака.

Падайки, те минават през поток от издигащи се частици, причинявайки милиони миниатюрни сблъсъци.

Всеки сблъсък отнема електрони от издигащите се ледени кристалчета, което им придава положителен заряд, а падащите зърна на градушката приемат отрицателен заряд.

thunder-cloud

В последствие, целия облак става наелектризиран, като гигантска батерия – положително зареден отгоре и отрицателно отдолу.

По време на този процес огромно електрическо поле се носи из въздуха, за да неутрализира двата заряда. Така се образува мълнията.

Как можете да защитите собствеността си от мълния?

Мълниеприемниците с изпреварващо действие са най-популярният избор за мълниезащита. Когато мълнията се приближава, мълниеприемникът изпраща коронен разряд към нея, предизвиква мълнията да удари устройството, а не обектите в неговата близост.

“Парадайс Електрик Груп” предлага на българския пазар мълниеприемници с изпреварващо действие на марките IONIFLASH MACH и INGESCO. Тези продукти са с отлично качество и доказана ефективност. 

Мълниеприемниците, които предлагаме са тествани съгласно новите критерии за изпитания, установени в френския стандарт NFC 17.102. 2011 г.

Екипът ни има 20 години международен опит при проектиране и изграждане на мълниезащитни и заземителни системи. Не се колебайте да се свържете с нас, в случай на нужда от подходяща мълниезащита. 

Мълниеприемник IONIFLASH MACH NG
Мълниеприемник IONIFLASH MACH NG
Мълниеприемник INGESCO PDC-E
Мълниеприемник INGESCO PDC-E
Мълниеприемник Ingesco PDC-Air
Мълниеприемник Ingesco PDC-Air

Електроинженер с 20 години стаж в областа на мълниезащита, заземяване, защита от пренапрежения, електрически системи средно и ниско напрежение, катодна защита, електромагнитна съвместимост и качество на енергия. Автор е на първата книга за мълниезащитата в България “Мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи ”, издадена през 2013 г. В България се присъедини към екипа от експерти и специалисти, които подготвиха Наредба 4 / 22.12.2010г мълниезащита на сгради, външно оборудване и открити пространства.