9 мита за мълниите и мълниезащитата

мълния, мълниезащита

Мълниите са един от най-великолепните природни феномени, който привлича интереса и предизвиква вълнението ни. Но наред с красотата, която създават електрическите разряди в небето,  те са причина и за множество митове, които векове наред са навлезли в обществото. В тази статия ще разгледаме деветте най-разпространени мита за мълниите, като ще се базираме на най-новите научни изследвания, за да открием истината зад тези явления и да обясним физическите принципи, които ги диктуват.

МИТ №1: Мълнията никога не удря два пъти на едно и също място.

ИСТИНА: Всъщност, мълниите доста често падат на едно и също място особено ако става въпрос за висок изолиран обект. Доказателство за това е Емпайър стейт билдинг. Сградата е била използвана като лаборатория, където да се изследват мълниите, след като сградата е била ударена 25 пъти в годината. Затова и места, предразположени към мълнии, е хубаво да бъдат избягвани, когато има буря!

МИТ №2: Ако не вали или няма облаци над нас, сме в безопасност от мълниите.

ИСТИНА: Мълниите могат да удрят места на 3 мили далеч от бурята или облака. Мълнии тип “Болт от небето”, които обикновено излизат от задната страна на облака при гръмотевични бури, изминават сравнително голямо разстояние – 10-15 мили, в чист въздух, далеч от буреносния облак, а след това удрят земята. 

Мълниите “наковални”, от своя страна, могат да ударят земята на 50 мили от точката на бурята под екстремни обстоятелства. Мълниите, които се образуват в облаците, могат и да преминат разстояние над 100 мили от гръмотевичната буря, преди да ударят земята.

МИТ № 3: Щом съм в къща, значи съм в безопасност.

ИСТИНА: Къщата е наистина безопасно място от мълнии, но просто да сте вътре, не е достатъчно. Трябва да сте на разстояние от жични телефони, електрически инсталации, жици, ТВ кабели, водопроводи (включително пластмасови тръби с вода в тях), метални врати или рамки на прозорци. 

Не стойте близо до прозорец, за да гледате мълниите. Вътрешна стая е най-добрият вариант за вашата сигурност.

МИТ № 4: Структури, които съдържат метал или метални предмети върху нашето тяло (бижута, часовници, очила, раници, телефони и тн.), привличат мълниите.

ИСТИНА: Височината, елементите с остра форма и изолираните обекти са факторите, които определят къде ще удари мълнията. Наличието на малки метални елементи върху нашето тяло няма сериозно влияние върху привличането на мълнии. 

Планините са каменисти, но ги удрят множество мълнии всяка година. Когато се задава буря, не хабете времето си в това да махате металните предмети от вас, а вземете правилните мерки за вашата безопасност. Въпреки това не стойте близо до дълги метални обекти (огради, кули, парамети, релси, превозни средства и др.). Въпреки че мълнията може да не удари тези обекти, тя може да индуцира в тях високо напрежение от дълго разстояние (над 100 ярда) и да бъдете засегнати от токов удар.

МИТ № 5: Ако съм навън по време на буря, заставайки под дърво, съм в безопасност.

ИСТИНА: Всъщност това е втората най-честа причина за наранявания или смърт от мълнии – достатъчно основание да избягвате да сте близо до дърво.

МИТ № 6: Ако докоснете някого, който е електрифициран, ще ви удари ток.

ИСТИНА: Човешкото тяло не задържа електричество. Напълно безопасно е да докоснете някого, който го е ударил ток, за да му окажете първа помощ. Така че не се колебайте да спасите живота на някой, дори да е засегнат от токов удар.

МИТ № 7: Когато играем някакъв вид спорт и бурята наближи, няма проблем да довършим играта.

ИСТИНА: Спортовете са честа причина за поражения и фатални последствия от мълнии. Заради никоя игра не си заслужава да се умре или да получите тежко наряване. Всички спортуващи трябва незабавно да потърсят подслон и защита от мълнии. Родителите са трябва незабавно да намерят безопасно място за децата си в такива ситуации!

МИТ № 8: Ако сте навън по време на буря, е хубаво да легнете на земята.

ИСТИНА: Този съвет отдавна не е валиден. По-добър вариант е да използвате т.нар. “Мълниевидно свиване”: съберете краката си, приклекнете леко, прикрийте главата си и си запушете ушите. Светкавицата предизвиква електрически токове по протежение на горната част на земята, които могат да бъдат смъртоносни на повече от 100 фута. 

Докато лежите равномерно на земята възможно най-ниско, това увеличава шанса ви да бъдете ударени от земния ток. За да се предпазите, е по-добре да сте ниско долу и да докосвате земята възможно най-малко, точно по описания по-горе начин.

МИТ №9: Гумите ви предпазват в колата, защото сте изолирани от земята.

ИСТИНА: Повечето автомобили са сравнително безопасни по време на буря. Това се дължи на металният покрив и металните страни, които ви предпазват, а не на гумите. Затова конвертируемите, мотоциклетите, велосипедите, откритите машини и автомобилите с пластмасови или фибростъклени черупки не предлагат мълниезащита. Също така, селскостопанските и строителните превозни средства с открити кабини не предлагат сигурност. Затворените пилотски кабини с метален покрив и страни са по-безопасни от излизането навън.

Сега, след като разбрахте истината за тези митове, можете да сте сигурни как да постъпите по време на електрическа буря и как можете да се защитите. А ако вашата сграда или вашият бизнес все още няма осигурена мълниезащита, може да се свържете с нас. През този сезон ви предлагаме специална отстъпка.

.

Електроинженер с 20 години стаж в областа на мълниезащита, заземяване, защита от пренапрежения, електрически системи средно и ниско напрежение, катодна защита, електромагнитна съвместимост и качество на енергия. Автор е на първата книга за мълниезащитата в България “Мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи ”, издадена през 2013 г. В България се присъедини към екипа от експерти и специалисти, които подготвиха Наредба 4 / 22.12.2010г мълниезащита на сгради, външно оборудване и открити пространства.