Интересни митове и легенди за мълниите

мълния, мълниезащита

Мълнията е едно от най-страховитите, но в същото време и впечатляващо красиви природни явления. Тя е предизвиквала интерес още от времето на първите хора, а митовете и легендите за мълниите са били разпространявани както писмено, така и от уста на уста. 

В тази статия ще надникнем сред едни от най-интересните предания за мълниите и как хората са ги възприемали в различните култури. 

Митове и легенди за мълнията – най-интригуващия метеорологичен феномен

Мълнията е най-изследваният метеорологичен феномен. За него има най-много интерпретации и от него човечеството се бои най-много. Във всяка култура мълнията се представя по различен начин, в зависимост от напредъка на интерпретациите и на изследванията на феномена.

Американската култура

През 1950 г един изследовател от Университета Корнел, на базата на свои опити, представя следната хипотеза: „произходът на живота на Земята се дължи на смесване на основни газове, като метан, подложени на действието на мълнии, които активират химична реакция, от която след миг се получава като резултат рибонуклеинова киселина, т.е основна проява на живот”. И в действителност се е случило точно това.

Любопитното е, че жителите на Америка, от периода преди пристигането на Колумб, вече са знаели това. Ако човек вземе книгата “Попол-Вух” и прочете за произхода на живота, обяснението е същото, но казано на друг език. Там, според маите, на боговете на светкавиците, мълниите и гръмотевиците било възложено да създадат живот.

Месопотамска митология

Жителите на Месопотамия представяли мълнията като богиня, в карета, теглена от страж, а отзад друг човек с камшик разпръсквал мълнии.

Китайска култура

В китайската култура богинята Т’ян, е изобразена с огледала, които представляват мълниите. Богинята има своя бюрокрация, състояща се от пет министри, между които и министър на бурите, наричан Лей Су. Той, от своя страна, има свои съветници, един от които е Лей Кун, т. е. преброител на мълнии. 

Човек би се запитал защо има толкова образи, след като можеха да назоват един бог или богиня на мълнията. Това разнообразие ни води до извода, че е имало различни видове феномени, които са се наблюдавали при падането на мълния. Така това, което днес наричаме наука, светлинна енергия (светкавица), звукова енергия (гръм), е било разглеждано от гледната точка на митологията на всяка една култура.

Гръцка, римска и скандинавска култура

В гръцката и римската култури образите, свързани с мълниите, са Зевс и Юпитер, в скандинавската – Тор, който от гърмящата си колесница, обкована с желязо, теглена от два впрегнати козела, хвърлял чук, който като бумеранг се връщал при него. Много е вероятно още тогава хората да са били запознати с факта (открит наскоро), че когато мълнията се предизвика от облак към земята, възниква друга мълния от земята към облака.

Кутлура на маите

Маите били една от най-развитите култури, защото освен чрез боговете, те интерпретирали много от феномените, които познаваме днес, посредством различни образи (наричани чаки). За тях чаки пътували сред облаците, преминавали от облаците към земята и обратно.

Култура на инките

В културата на инките, богът на мълниите се наричал Илапа, облечен в дълга мантия, покрита с пайети, които проблясвали непрекъснато (светкавици), с вълна, която надавала викове (гръм). По този начин те различавали звуковата от светлинната енергия. Когато испанците пристигнали в Америка, те забранили на месните хора да наричат бога на мълнията Илапа и ги задължили да го назовават Сантяго, тъй като в Испания това бил бойният вик.

Африканска култура

В афро-кубинската религия Чанго, богът на мълнията от африканската култура, се свързва със Санта Барбара, богинята на бурите. Много от нас познават известната песен, която гласи така: Благословена да си, Санта Барбара, за теб аз живея и изпълнен с любов, животът си ти дарявам… Да живее Чанго, да живее Чанго, да живее Чанго…”

Други интересни интерпретации, свързани с мълниите

В съвременния английски език наименованието на четвъртия ден от седмицата е Thursday, в чест на бог Тор, богът на мълниите. 

На италиански език четвъртък е Juvedi, а на испански Jueves, т. е дни, посветени на Юпитер, богът на мълниите. Дори на банкнота от един американски долар, орелът е сграбчил мълнии.

Всички тези интерпретации показват, че мълнията е не само впечатляващо за хората явление. Тя предизвиква техния интерес, възхита и страх, вдъхновява ги и ги предизвиква. 

Ние, от „Парадайс Електрик Груп“ ЕООД, сме посветили работата си на това да помагаме на клиентите ни да защитят инвестициите и себе си от този мощен феномен. Ако имате нужда от подходящо за целта оборудване, както и проектиране и изграждане на мълниезащита – не се колебайте да се свържете с нас.

Електроинженер с 20 години стаж в областа на мълниезащита, заземяване, защита от пренапрежения, електрически системи средно и ниско напрежение, катодна защита, електромагнитна съвместимост и качество на енергия. Автор е на първата книга за мълниезащитата в България “Мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи ”, издадена през 2013 г. В България се присъедини към екипа от експерти и специалисти, които подготвиха Наредба 4 / 22.12.2010г мълниезащита на сгради, външно оборудване и открити пространства.