Първата книга за мълниезащита в България

„Парадайс Електрик Груп“ представи на българския пазар първата книга за мълниезащита на  ВЕИ централи, която е създадена специално за проектиране, изграждане и поддръжка на мълниезащитни уредби за фотоволтаични, вятърни и хибридни централи. 

Какво доведе до създаването на такъв ресурс?

Причината за създаването на книгата най-вече е липсвата на квалифицирана информация по темата за мълниезащитата на  фотоволтаични, вятърни и хибридни централи в България. Познатата наредба 4 за мълниезащита дава прекалено общ поглед, който не включва специфичните приложения на мълниезащитата на различните видове инсталации за възобновяема енергия.  

За кого е предназначена книгата за мълниезащита на „Парадайс Електрик“?

Книгата е създадена, за да бъде в помощ на студенти, техници и инженери, работещи в областта на възобновяемите източници. Тя може да бъде ценен източник на информация и за проектанти на системи за възстановяема енергия, инвеститори и специалисти по електроенергетика.

Настоящият труд на маг. инж Ернесто Нориега Стефанов представя редица аспекти, които включват:

  • Анализ на риска от попадение на мълнии. 
  • Методи и технологии за мълниезащита, предлагани на международния пазар.
  • Критерии за проектиране на мълниезащита.
  • Заземяване на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи.
  • Критерии за защита от пренапрежение на чувствително оборудване, съдържащо се в тези системи.  

Освен това, книгата разглежда и изискванията за изграждане на окабеляването на електрическите системи, динамичното поведение на заземители и други подобни теми.

Най-актуалните критерии за мълниезащита, които са установени в международните стандарти, също са включени в изданието. Тези методи и критерии за защита от мълнии и защита от пренапрежение могат да бъдат приложени не само за фотоволтаични, вятърни и хибридни централи, но и за други съоръжения.

Това е много полезно четиво, съдържащо съвети и препоръки за проектиране на мълниезащитни инсталации, които могат да помогнат на професионалистите да създадат по-безопасни и устойчиви системи за възстановяема енергия. 

Също така, книгата предоставя примери от практиката и конкретни решения на различни проблеми, свързани с мълниезащитата на възобновяемите енергийни системи. Тя включва подробни инструкции за избора на подходящи материали и оборудване за монтаж на мълниезащита, както и за тестването и поддръжката на инсталираните уредби.

Книгата на Paradise Electric е изключително ценен ресурс за всички, които работят в областта на възобновяемите източници на енергия, включително и за проектанти, инженери и техници, инвеститори и специалисти по електроенергетика. Тя представя съвременните методи и технологии за мълниезащита, които са необходими за безопасната и ефективна работа на възобновяемите енергийни системи, и може да служи като важен ресурс за обучение и образование на студенти и нови професионалисти в областта.

Може да научите повече за нашата книга за мълниезащита на сайта ни. Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нашия екип.

ISBN: 978619900562
Тегло: 0.1 кг
Език: Български
Корица: Мека
Брой страници: 120
Година на издаване: 2013

Електроинженер с 20 години стаж в областа на мълниезащита, заземяване, защита от пренапрежения, електрически системи средно и ниско напрежение, катодна защита, електромагнитна съвместимост и качество на енергия. Автор е на първата книга за мълниезащитата в България “Мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи ”, издадена през 2013 г. В България се присъедини към екипа от експерти и специалисти, които подготвиха Наредба 4 / 22.12.2010г мълниезащита на сгради, външно оборудване и открити пространства.