Strikesorb: Най-ефективните устройства за защита от пренапрежение на пазара

strikesorb raycap

Strikesorb устройствата са най-ефективните устройства за защита от пренапрежение, които са на пазара от началото на 2000 г. Те са разработени, за да преодолеят всички недостатъци и ограничения на съществуващите SPD. Устройствата Strikesorb са специално проектирани да защитават най-чувствителното и високотехнологично електронно оборудване срещу катастрофално интензивни преходни пренапрежения. В тази статия ще разгледаме подробно защо тези устройства са толкова добри и какви са техните предимства.

С какво се различават устройствата за защита от пренапрежение Strikesorb?

Спрямо обикновените устройства за защита от пренапрежение, които се продават на международния пазар, Strikesorb имат различен външен вид и работят по различен начин. Технологията Strikesorb е защитена в световен мащаб чрез няколко патента.

Strikesorb устройствата са вече популярни по целия свят и работят при най-екстремални условия. Те демонстрират отлично и доказано действие, там, където други SPD са се провалили. Защитата със Strikesorb може да бъде гарантирана на 100% по всяко време и при най-сурови работни условия.

  • Strikesorb е проектиран да постигне минимална индуктивност във връзките, като в същото време увеличава капацитета на варисторния диск. Дизайнът му се характеризира с коаксиална симетрия, която води до устройство, което показва минимални характеристики на импеданса и минимално време за реакция.
  • Конвенционалните варистори, които използват тънки проводници за връзките си и дори най-тънките електроди, са замърсени с токовете, дължащо се на кривите, които водят до неравномерно токово движение. Текущият им капацитет да издържат на преходни напрежения намалява и те са склонни да развиват горещи точки, които в крайна сметка ги карат да се повредят, тъй като са претоварени (стресирани) от преходни явления. Дебелината на електродите, използвани от Strikesorb, от друга страна, гарантира, че токът, минаващ чрез варистора, е равен / успореден (равномерен) и липсва явлението на токове по кривите.

Но как работят тези устройства за защита от пренапрежение? 

Всяко устройство Strikesorb е произведено с единичен метален цинков оксиден варистор, който може да има диаметър 30 мм, 40 мм или 80 м. Този варистор е способен да поеме огромни количества енергия, която се освобождава пренапрежение в мрежата. Той има уникална структура, която му позволява да бъде много по-ефективен от традиционните SPD, които използват паралелно свързани варистори.

Когато мрежата е изложена на пренапрежение, устройството Strikesorb автоматично реагира, като привлича пренапрежението и го превръща в топлинна енергия. Това намалява вредното влияние на пренапрежението върху електронното оборудване и го предпазва от повреди. Устройството има способността да поеме многократни пренапрежения и да се възстановява автоматично след всяко от тях.

Други механични предимства на Strikesorb 

  • В устройството и вътре в корпуса не се използват запалими материали;
  • Цинково-оксидния варистор се поставя между два електрода, които имат висок термичен капацитет и повишена проводимост. Дискът не е твърдо поставен между електродите, а се поддържа под високо налягане, за да преодолее пиезоелектричните сили и силите на Лоренц, които се появяват по време на свръхнапрежение;
  • Топлината, генерирана в металния цинково-оксиден варистор ефективно се разсейва в околната среда през неговите електроди и вътре в свързващите шини през  корпусното устройство;
  • Високата топлопроводимост на използваните материали гарантира, че всяко повишаване на температурата в рамките на варистора е минимално.
  • Устройствата Strikesorb са предназначени да разсейват 1000 пъти повече топлинна енергия от конвенционалните SPD.

Ниското ниво на температура, което достига устройството Strikesorb, драстично удължава продължителността на живота на продукта и остаряването на цинково-оксидния материал.

Проблемите с топлинните загуби са изключени, тъй като електродът действа като топлообменник, който е топлинен градиент чрез минималните повърхностни несъвършенства на аморфния кристален материал.

 

Електрически предимства

Strikesorb е проектиран да постигне минимална индуктивност във връзките, като в същото време увеличава капацитета на варисторния диск. Дизайнът му се характеризира с коаксиална симетрия, която води до устройство, което показва минимални характеристики на импеданса и минимално време за реакция.

Конвенционалните варистори, които използват тънки проводници за връзките си и дори най-тънките електроди, са замърсени с токовете, дължащо се на кривите, които водят до неравномерно токово движение. Текущият им капацитет да издържат на преходни напрежения намалява и те са склонни да развиват горещи точки, които в крайна сметка ги карат да се повредят, тъй като са претоварени (стресирани) от преходни явления. Дебелината на електродите, използвани от Strikesorb, от друга страна, гарантира, че токът, минаващ чрез варистора, е равен / успореден (равномерен) и липсва явлението на токове по кривите.

Разпределение на тока в конвенционалните варистори

Разпределение на тока в модула на Strikesorb

Характеристики и предимства на дизайна

на защитното устройство Strikesorb

Силна метална обвивка – Тя предотвратява огъня, дима и експлозиите и позволява ефективно управление на топлината и елиминирането на топлинната енергия от варистора, което води до удължен полезен живот. Позволява висок капацитет за управление на енергията и осигурява здравината и отличното качество на устройството при вибрационни условия;

Силна метална обвивка

Тя предотвратява огъня, дима и експлозиите и позволява ефективно управление на топлината и елиминирането на топлинната енергия от варистора, което води до удължен полезен живот. Позволява висок капацитет за управление на енергията и осигурява здравината и отличното качество на устройството при вибрационни условия;

Единичен разпределителен варистор 

Дизайнът на един единичен разпределителен варистор позволява по-голям варистор (MOV) с по-добро качество. Един хомогенен елемент може да се справя с високи пренапрежения и елиминира неравномерните токове, които обикновено произхождат от конвенционалните модели на SPD с множество варистори.

Големи метални плоски електроди

Осигурява по-добри контактни точки и по-ниско съпротивление на контакт, което води до по-ефективно охлаждане, което увеличава максимално използването на цялата повърхност на варистора (MOV).

Варистор компресиран от пружина

Продукт на силите на Лоренц, които смачкват варистора, осигурява добър контакт и по-малко съпротивление на интерфейсите на електродите, което води до по-ниски напрежения на прикрепване.

Без предпазител

Предлага по-ниско напрежение на прикрепване, позволява директно инсталиране (Келвин) и не се изисква поддръжка.

Цилиндричен симетричен дизайн

Дизайнът намалява индуктивността на устройството, намалява остатъчното напрежение и увеличава механичната устойчивост на свързващите кабели. Осигурява най-бързото време за отговор и позволява на Strikesorb да избегне повечето сили на Лоренц, тъй като пренапрежението не минава около ъглите.

Запечатано екологично

Това позволява инсталирането навсякъде, без да влияе върху производителността. Варисторът не е капсулиран в горивен полимерен материал, който може да предизвика дим и да достави гориво за огъня.

Капацитет на интеграция

Устройствата Strikesorb са преминали успешно тест с три цикли, дефиниран от UL, в налични къси съединения до 100 000 A rms. Това позволява на Strikesorb да се интегрира в панели, разпределителни табла, ключове, центрове за управление на двигатели и др.и няма нужда от извършване на допълнителни UL тестове, за да се провери координацията с автоматичния прекъсвач, който е инсталиран над него. Уникалният дизайн на устройството без предпазители  Strikesorb позволява директно монтиране на шините, като в същото време изключва необходимостта от инсталиране на допълнителни предпазители или свързващи кабели. Устройствата Strikesorb също са успешно тествани в съответствие с UL 1449 при 200 kA  утечен ток, зад предпазител  с капацитет 4000 A.

Доказана производителност

Спецификациите са подкрепени от надеждни независими лабораторни доклади от изпитвания и устройствата се тестват в съответствие с всички приложими стандарти на SPD.

Съответствие с IEC 

Устройствата на Strikesorb са сертифицирани от VDE като SPD в Клас I продукти в съответствие с IEC 61643-11.

Доказана производителност

Спецификациите са подкрепени от надеждни независими лабораторни доклади от изпитвания и устройствата се тестват в съответствие с всички приложими стандарти на SPD.

Гаранция

Подкрепено от стабилна 10-годишна гаранция за подмяна и над 20 години експлоатационен живот.

След 16 години на пазара, с повече от 20 милиона инсталирани в цял свят, процентът на неуспех на Strikesorb е практически нула

ПРИЛОЖЕНИЯ И ИНСТАЛАЦИИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ

Благодарение на уникалните си дизайн и изключителни характеристики, технологията Strikesorb е приета от много  големи организации за техните дейности.

Системите на Strikesorb, са инсталирани в различни компании и организации по целия свят, някои от които са:

Авиационната  администрация  на САЩ, AT & T Mobility, Verizon Wireless, Telefónica Movistar, América Móvil, Vodafone, T-Mobile, Telmex, Vestas, General Electric, Grupo Iberdrola, Clipper Windpower, Fuhrländer, SMA, Schlumberger, Toshiba, Rockwell Automation, Raytheon, Rolls-Royce, Siemens, Schneider Electric, Lafarge Group, Bell Canada, Telus Movilidad, Telecom Italia, Viento, Cosmote, OTE, Cablevision и други.

Разбирането на основните причини и корена за повредите на конвенционалните  SPD  доведе създаването на Strikesorb като едно ново поколение устройства за защита от пренапрежения, базирани на изцяло нова концепция. През последните години тази технология е реализирана с голямо разнообразие от приложения и инсталации по целия свят със забележителен успех. Неговите уникални характеристики, лекота на прилагане и монтаж, както и неговото звездно представяне  по света, определено създадоха нова ера в защитата от пренапрежения.

Strikesorb са най-ефективните устройства за защита от пренапрежение на пазара в момента. Технологията, която използват, ги прави много по-ефективни от традиционните SPD и гарантира максимална защита на електронното оборудване. Същевременно те са лесни за инсталиране, и можете да разчитате на безупречната им работа за продължителен период от време. Ако търсите ефективно решение за защита на мрежата си от пренапрежение, Strikesorb устройствата са отличен избор. 

При нужда от повече информация, свържете се с нашия екип. “Парадайс Електрик Груп” не само осигурява ефективно оборудване за защита от пренапрежение, но и предлага услуги като диагностика и монтиране на защитни устройства от пренапрежения

Електроинженер с 20 години стаж в областа на мълниезащита, заземяване, защита от пренапрежения, електрически системи средно и ниско напрежение, катодна защита, електромагнитна съвместимост и качество на енергия. Автор е на първата книга за мълниезащитата в България “Мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи ”, издадена през 2013 г. В България се присъедини към екипа от експерти и специалисти, които подготвиха Наредба 4 / 22.12.2010г мълниезащита на сгради, външно оборудване и открити пространства.