5 начина да защитите стоманените елементи от корозия

корозия, превенция от корозия

Корозията може да бъде един от най-големите врагове на стоманените метални елементи, като води до ограничаване на живота им и намаляване на функционалността. За щастие, съществуват няколко ефективни начина да се предотврати този проблем. В тази статия ще ви представим пет от тях, които може да бъдат приложени за успешна защита на металите от корозия.

5 начина за защита от корозия

  • Използване на неръждаема стомана

Използването на неръждаема стомана е един от начините за защита на стоманените метални елементи срещу корозия. Неръждаемата стомана е обикновена стомана, смесена с други метали като никел и хром, които предпазват от корозия. Въпреки това, цената на неръждаемата стомана я прави неприложима за ежедневна употреба, с изключение на малки елементи като болтове и гайки.

  •  Покриване на стоманата с цинк

Покритието на стомана с цинк е процедура, която обикновено е позната като поцинковане и е най-нормалният начин да се защитят малки предмети като пръстени за закрепване, болтове направени с тръби, анкерни болтове, челюсти, вериги, водопроводи и други. Материалите, които трябва да бъдат покрити, обикновено се потапят в баня от разтопен цинк в специализирани цехове. След като даден обект е потопен в горещ цинк, не трябва да се извършва заваряване, рязане или пробиване, тъй като това би унищожило целостта на защитното покритие.

  • Покрийте нормалната стомана със специални пластмаси

Покритието на стоманата със специални пластмаси, устойчиви на износване, е друга форма на защита срещу корозията; високите разходи, свързани с процеса на нанасяне на покритие (в специализирани работилници), правят този метод непрактичен за ежедневна употреба.

  • Оцветете обикновената стомана със специални бои

Боядисването на стомана чрез специални бои е най-разпространеният метод за защита на големи стоманени конструкции. Повърхностите, които ще бъдат боядисани, трябва да бъдат внимателно почистени със стоманена четка (или за предпочитане чрез пясъкоструене). Долният слой трябва да е грунд въз основа на цинк. Вторият и третият слой трябва да се състоят от епоксидна боя, на базата на смола.

При боядисване на стоманата следва да се вземат предвид следните точки:

  • Нормалните бои за дома не са подходящи за морската среда, защото, както някои пластмаси, те стареят много бързо, когато са изложени на слънчевите лъчи.
  • Дизелът, керосинът и бензинът не са химически съвместими с морските бои. Трябва да се използва подходящ разредител.
  • Когато се борави с епоксидни бои, трябва да се носят ръкавици.
  • Защитете стоманата с цинкови аноди (катодна защита) 

Цинковите аноди се използват за удължаване на полезния живот на стоманените конструкции, потопени в морска вода, като стоманени стълбове, понтони, метални поплавъци и др. Имайте предвид, че алуминиевите елементи, които са в контакт с мокра стомана, също са изложени на галванична корозия.


Фирма “Парадайс Електрик Груп” е специализирана в осигуряването на катодна защита. Нашият екип има над 10 години опит в сферата и е лидер в изграждането на външна и вътрешна катодна защита. Ако имате нужда от нашит услуги, свържете се с нас чрез контактната форма на сайта ни или на посочените в сайта ни телефони.

Електроинженер с 20 години стаж в областа на мълниезащита, заземяване, защита от пренапрежения, електрически системи средно и ниско напрежение, катодна защита, електромагнитна съвместимост и качество на енергия. Автор е на първата книга за мълниезащитата в България “Мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи ”, издадена през 2013 г. В България се присъедини към екипа от експерти и специалисти, които подготвиха Наредба 4 / 22.12.2010г мълниезащита на сгради, външно оборудване и открити пространства.