Гръмотевици в реално време България

Гръмотевична активност България

Гръмотевици в реално време България – Карта


Тази интерактивна карта на България с гръмотевична активност предоставя в реално време информация за текущите и прогнозните гръмотевични бури в страната. Независимо дали сте на открито, планирате пътуване или просто се интересувате от времето, тази карта ще ви помогне да сте подготвени и информирани. Данните от картата се предоставят от  – https://www.blitzortung.org/

Характеристики на картата за гръмотевична активност:

Реално време

Актуализации на всеки няколко секунди с най-новата информация за гръмотевичната активност.

Прогнози за гръмотевици

Прогнози за гръмотевични бури за следващите часове и дни.

Географски детайли

Възможност за приближаване и отдалечаване, за да видите подробности за конкретни региони и градове.

Известия къде има гръмотевици

Настройка на известия за вашето местоположение, за да бъдете предупреждавани за приближаващи гръмотевични бури.
Исторически данни: Достъп до архивирани данни за гръмотевичната активност през последните дни и седмици.
Нашата карта е създадена с цел да предостави на потребителите надеждна и актуална информация, за да могат да планират своята дейност безопасно и ефективно. Възползвайте се от нашите услуги и останете информирани за времето в България по всяко време.

Мълниезащита

За запитване за мълниезащита може да се свържете с – Парадайс Електрик Груп. Фирмата е създадена през 2008 г. от г-н Ернесто Нориега Стефанов. Компанията осигурява безопасността на хората, сградите, съоръженията и електронните системи чрез използване на модерни технологии в областта на мълниезащитата, заземяването, защитата от пренапрежение, катодната защита и качеството на електроенергията.

От основаването си през 2008 г., Парадайс Електрик Груп се утвърди като лидер в своята област в България.

Гръмотевици в реално време България

Приложение за гръмотевици

Приложенията за гръмотевици са мощни инструменти, които предоставят на потребителите актуална информация за атмосферните условия и предстоящите бури. Подобно прложение може да изтеглите за вашия телефон от Google Play: „My Lightning Tracker & Alerts“

Те използват данни от метеорологични радари и спътници, за да прогнозират времето с висока точност и в реално време. С тези приложения можете да получите предупреждения за гръмотевични бури, мълнии и други опасни метеорологични явления, което ви позволява да планирате дейностите си по-безопасно. Някои от най-популярните приложения включват функции като карта на бурите, детайлни прогнози и съвети за безопасност, което ги прави незаменими за всеки, който иска да бъде информиран за метеорологичните условия.

Карта на бурите

Картата на бурите е интерактивен инструмент, който визуализира текущите и прогнозирани гръмотевични бури на различни места по света. Може да следите в реално време и на сайта който ползваме за тази информация – https://www.blitzortung.org/ Тези карти използват данни от различни метеорологични източници, включително радари и сензори за мълнии, за да предоставят точна и навременна информация. Те позволяват на потребителите да видят къде се образуват и движат бурите, както и тяхната интензивност. Картите на бурите са полезни за метеоролози, пилоти, моряци и обикновени граждани, като предоставят визуален начин за следене на опасните метеорологични условия и вземане на предпазни мерки.

Къде падат гръмотевиците по света?

Гръмотевиците падат по целия свят, но тяхната честота и интензивност варират в зависимост от географското положение и климатичните условия. Тропическите региони, като тези около екватора, са най-податливи на гръмотевични бури поради високата температура и влажност. Например, Африка и Южна Америка често изпитват мощни бури с интензивна гръмотевична активност. В Европа, гръмотевичните бури са по-чести през пролетта и лятото, особено в южните и централните части на континента. Северна Америка, особено районът на Големите равнини, също е известен с честите си гръмотевични бури и торнадо.

Гръмотевици – какво представлявават?

Гръмотевиците са мощни звукови вълни, причинени от мълниите по време на гръмотевична буря. Те се създават, когато електрическата енергия на мълнията нагрява въздуха до екстремно високи температури, което води до експлозивно разширяване на въздуха и образуване на звуковата вълна. Гръмотевиците могат да варират от приглушени тътени до оглушителни удари, в зависимост от разстоянието и интензивността на мълнията. Те са важен индикатор за близостта и силата на бурята и могат да служат като предупреждение за потенциална опасност, особено когато са съпроводени от интензивни мълнии и валежи.

Гръмотевици София

София, столицата на България, също не е застрахована от гръмотевични бури, особено през пролетта и лятото. Градът е заобиколен от планини, което допринася за формирането на локални бури с внезапни и интензивни гръмотевици. Тези бури могат да предизвикат сериозни смущения в ежедневието на софиянци, включително прекъсвания на електроснабдяването и транспортни проблеми. Въпреки това, благодарение на съвременните метеорологични технологии и системи за предупреждение, жителите на София могат да бъдат информирани за предстоящите бури и да предприемат необходимите мерки за безопасност.

Електроинженер с 20 години стаж в областа на мълниезащита, заземяване, защита от пренапрежения, електрически системи средно и ниско напрежение, катодна защита, електромагнитна съвместимост и качество на енергия. Автор е на първата книга за мълниезащитата в България “Мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи ”, издадена през 2013 г. В България се присъедини към екипа от експерти и специалисти, които подготвиха Наредба 4 / 22.12.2010г мълниезащита на сгради, външно оборудване и открити пространства.