Как да бъдем в безопасност при гръмотевични бури?

lightning

Гръмотевичните бури могат да бъдат опасни, особено ако сме на открито и сме далеч от града. Мълнията е явлението, от което най-вече трябва да се пазим в такива условия. Затова е важно да знаем какви мерки да вземем, за да сме в безопасност. В тази статия ще споделим с вас основни практични стъпки, които да имате предвид, ако попаднете в буря. 

Как да бъдем в безопасност по време на гръмотевична буря?

  • Ако сте на открито и няма сграда или превозно средства, където да се скриете, най-препоръчително за вашата безопасност е да клекнете, възможно най-свити, прегърнете коленете си и докоснете земята само с обувките. Това ще ви помогне да намалите шанса да бъдете ударени от мълния.
  • Ако забележите изтръпване по тялото, косата ви да настръхва или виждате метален предмет, който свети и искри, трябва незабавно да приемете позицията за безопасност (тоест да клекнете), защото ударът на мълнията е неизбежен.
  • Ако се движите в група, препоръчително е да се отдалечите на няколко метра един от друг и да клекнете.
  • Най-доброто място за подслон на открито по време на буря, е затворено превозно средство. Вътре трябва да бъде изключен двигателят, да се свали радио антената и да се изключи, а прозорците трябва да са вдигнати. В случай на удар от мълния, автомобилът ще бъде натоварен само отвън, докато интериорът ще остане непокътнат – явление, известно като клетка на Фарадей.
  • В домашни условия един добър начин да се изолирате, е да седнете на стол, който не е метален, опирайки краката си на масата или друг стол (те също не трябва да са метални). Най-добре е да лежите на легло, което е направено от дърво.

Мълниите могат да причинят значителна вреда на сгради и имущества, но могат да бъдат опасни и за живота на хората. Затова е важно да има подходяща мълниезащита във всички сгради, които могат да бъдат засегнати от гръмотевични бури.

Ние, от “Парадайс Електрик Груп”,  можем да отговорим на всички ваши въпроси относно защитата от мълнии. Ако имате нужда от професионална мълниезащита, заземяване, защита от пренапрежения или катодна защита, не се колебайте да се свържете с нас.

 

Електроинженер с 20 години стаж в областа на мълниезащита, заземяване, защита от пренапрежения, електрически системи средно и ниско напрежение, катодна защита, електромагнитна съвместимост и качество на енергия. Автор е на първата книга за мълниезащитата в България “Мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи ”, издадена през 2013 г. В България се присъедини към екипа от експерти и специалисти, които подготвиха Наредба 4 / 22.12.2010г мълниезащита на сгради, външно оборудване и открити пространства.